19 de març 2012

estofat de bolets



Dificultat
Fàcil
Temps de preparació
30’
Temps de cocció
1h15’
Cost per ració
1,7€


Ingredients (per unes 10 persones): 2 kg de bolets variats (camagrocs, trompetes de la mort, xampinyons, rovellons, rossinyols, ceps, ...), 2 kg de patates, 1 ceba mitjana (de Figueres), 1 fulla de llorer (opcional), 1 tasseta d’oli d’oliva, sal i pebre negre.
Utilitzarem una cassola fonda gran amb una tapa d’aquelles que fan una mica forma de plat (que no sigui plana), ja que la posarem justament al revés per jugar amb l’evaporació de l’aigua.
1.     Netegem tots els bolets, els més grans els tallem, els més petits deixem tal qual. Reservem. Tallem la ceba a daus. I les patates també a daus esqueixant-les perquè deixin anar millor el midó, jo les començo a tallar amb un ganivet i les acabo trencant amb les mans.
2.    Posem oli d’oliva a la cassola, hi fregim la ceba durant 5 minuts. Hi afegim les patates a daus i deixem coure 10 minuts més. Hi afegim una fulla de llorer i salpebrem la patata i...
3.    Afegim els bolets a sobre de tot. Tapem amb la tapa al revés. Així es va coent tot amb el mateix suc. El vapor puja cap a amunt i cau pels costats en forma líquida. Ho sacsegem de tant en tant. I deixem coure una horeta ben bona a foc molt lent (podem mirar si la patata ja és cuita). Va molt fer-ho d’un dia per l’altre.


Bon profit!


les patates tallades esqueixades (trencades)


varietat de bolets

a sota la ceba, després les patates, i llorer


els bolets queden a sobre


coure a foc lent amb la tapa al revés
Per què la tapa al revès? Perque es facilita que el vapor d'aigüa que es produeix a dins torni a baixar per la mateixa forma de la tapa al revés i no es quedi dins la vora de la tapa. Com que no remenem els ingredients... la patata agafa a través dels vapors els sabors, olors i color dels bolets.



2 comentaris:

  1. Estic intrigada... perquè es posa la tapa al revés??

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens l'explicació que he afegit a la recepta. Gràcies Gaia per preguntar... és una pregunta que m'ha fet molta gent. Un petó.

      Elimina

Agraïda per la teva aportació !!!