26 de març 2012

Profiterols o Lioneses (pasta choux)



Ingredients: 250ml. d'aigua, 100 grams de mantega, 4g. de sal, 4g. de sucre, 150 grams de farina i 3 o 4 ous.

1. En una cassola es posa l'aigua, la mantega a trossets petits, la sal i el sucre. Es porta al foc a bullir.
2. En el moment que bull, retirar del foc i abocar de cop la farina, remoure bé i retornar el cassó al foc durant un minut.
3. Retirar de nou del foc i deixar refredar. (en aquest moment podem posar el forn (la part de sota) a escalfar, a uns 210 graus c. i una safata a mitja alçada)
4. Abocar d'un a un els ous (així podem saber quina quantitat és la més òptima) i treballar amb molta energia la massa fins que els ous estiguin ben integrats a la massa
5. La massa ha de quedar amb una textura espesseta i lleugerament enganxosa. Molts cops amb 3 ous ja n'hi ha prou.
6. Posar la massa en una mànega pastissera i formar les figures damunt paper d'estrassa per anar al forn: petites són profiterols i més grans seran lioneses. Com? anem fent muntanyetes des del centre i amb la mànega vertical mirant cap a baix.  Queden unes muntanyetes acabades en punxa. En acabat de fer les formes anar arrodonint amb les puntes dels dit que les anem remullant amb aigüa freda.
7. Ara donarem aquell toc daurat tant bonic. Com? doncs amb els dits ens untem amb ou batut i pintem la part superior del profiterol o de la lionesa.
8 Ja tenim les formes preparades per anar al forn. Les posem al forn durant uns 20 minuts aproximadament (vigilar els últims minuts). Veurem com es van inflant i després enrossint. En el moment que tinguin l'aspecte daurat aturem el forn sense obrir la porta, deixem que reposin una mitja horeta o més i ho treiem. Cal que veiem com s'infla la massa, senyal que tot va bé. Si és el primer cop podem fer una petita primera fornada per veure com va tot.
8. Les anem obrint pel mig amb un ganivet (van millor els de dents de tallar pa o coques) i a partir d'aquí podem farcir-los amb el que volguem
Propostes de farciment: nata muntada, trufa o crema per als profiterols dolços o mousse de bolets per ex. per a entrants "salats".
En el cas de les postres podem espossar amb sucre glaç per sobre abans de servir (fent servir un petit tamisador quedarà molt bonic).
Bon profit!

ingredients: farina, ous, mantega, sal, sucre, aigüa

la mantega a daus


una massa compacta


una massa adeqüada: enganxosa i espessa


Dins una mànega pastissera


fer les formes deixant espai entre elles

Arrodonir la part superior aixavant lleugerament amb els dits


pintar amb ou batut

surten del forn inflats, obrir i farcir!

bon profit!! erols

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!