18 d’abr. 2012

melmelada de maduixa



Ingredients (surten uns 3 pots mitjanets):

- 1kg. de maduixes (netes i tallades)
- 650 grams de sucre
- el suc d’una llimona

Preparació:

1.     Netejar la fruita bé i tallar-la a trossos.
2.    Posar al foc amb el sucre i coure tot uns 45’ a foc mig vigilant que no sobreeixi el líquid.
3.    Passar-ho pel “turmix”, afegir-hi el suc de la llimona i deixar coure una estona més a foc lent (entre 20 i 40 minuts).. tot depèn de la textura de la melmelada.
4.    Continuar la cocció fins que quedi amb la textura adequada. Com ho sabrem?Si es vol saber el punt de la melmelada (de totes) s’agafa una gota amb una cullera i es deixa caure en un plat (blanc i pla millor), si en moure’l la gota es manté, vol dir que ja està, si la gota es mou vol dir que és encara massa líquida i cal que cogui més estona. La melmelada quan es refreda s’espesseix. Una altra prova que es pot fer és treure una mica de melmelada de la cassola, posar-la en una tasseta de cafè i posar-la (la tasseta) a la nevera o  congelador durant uns minuts per refredar-ho ràpid, ràpid... i així es veu la textura final.
5.    S’omplen els pots nets i esterilitzats i es tanquen ben tancats i fent el buit.
Com fer el buit amb els pots de melmelada:
Primer de tot, els pots cal que siguin molt nets. Per això si es pot millor posar-los al rentavaixelles però com queden del tot és fent-los bullir amb aigua. Per omplir i tancar hermèticament els pots de vidre cal omplir-los força, tancarlos amb una tapa de rosca i posar-los en una olla i cobrirlos d’aigua freda, posar al foc (s’hi poden posar draps perquè no petin entre ells) i quan arrenqui el bull deixar bullir els pots uns 20/30 minuts, passat aquest temps aturar el foc i deixar reposar fins l’endemà que ja s’ha refredat l’aigua. Els pots han quedat ben tancats si, un cop els obres fa el clic que vol dir que entra aire. Es pot fer la prova amb un pot i desar-lo a la nevera. Els altres pots es poden guardar en armaris etiquetant posant la data d’envàs. Per fer aquest procés cal que els pots siguin ben nets i que siguin de segona mà i no de tercera, això vol dir que podem usar pots que hem comprat d’altres aliments (de cigrons cuits, olives, salses...) , rentar-los i fer-los servir per ls nostres melmelades, un cop ja els hem fet servir per la melmelada, millor tirar el pot. També es pot saber si serveix posant el pot tancat sota l’aigua a l’aiguera i veure si surten o no bombolles, senyal que tanca o no bé. Si surten bombolles no serveix per a fer el buit.
Bon profit!

















2 comentaris:

Agraïda per la teva aportació !!!