26 de des. 2012

Escudella de Nadal






Ingredients: (per a unes 8 persones): 
verdures: 1 porro, 200 g de pastanagues, 1 nap, un parell de brots d'api, 6/7 patates mitjanes, 300 g de cigrons, mitja col, un troç de xirivia
carns: els menuts del pollastre (coll, pedrer...), un tros de gallina, 200 g d'orella de porc, 1/2 peus, osso d'espinada, os de pernil, un tros de vedella ("conill"), algunes costelles de porc, botifarra negra i botifarra blanca
per la pilota: carn picada barrejada de vedella i de porc (uns 500 grams), 2 ous, pa ratllat, all i julivert (una mica i picadets), farina.
pasta: galets de Nadal, uns 500 grams

la nit abans posar els cigrons en remull
1er) omplir una olla amb força aigua, uns 6 litres aproximadament i en fred posar-hi els ossos i portar al foc.
2on) quan arrenqui el bull abocar-hi sal, i totes les carns excepte les butifarres i la pilota i les verdures netes ( i cigrons) i ben tallades excepte la col i les patates i deixar-ho coure unes 3 hores a foc mig i sense tapar del tot. Al principi desescumar (l'escuma que fa a sobre)
mentre cou fer la pilota així: barrejar bé les carns amb els ous, l'all i el julivert trinxats, el pa ratllat i salpebrar, treballar-ho bé i fer-ne o bé dues pilotes grans o bé pilotes petites (tipus mandonguilles). Arrebossar amb farina i deixar reposar. Pelar i tallar les patates i deixar-les cobertes en aigua perquè no ennegreixin.
3er) Passades les tres hores afegir al brou la col, les patates, la pilota i les botifarres. La botifarra negra sols la deixem coure un parell de minuts i la traiem.(va bé agafar-la del cordill perquè no quedi a sota) i deixar coure 20 minuts.
Deixem reposar una estona .
4rt) Colar el brou i deixar en safates per presentar a taula les verdures i les carns.
5è) Per fer la última part durem a bullir el brou colat i afegirem els galets de Nadal deixant-los coure uns 12 minuts, i posteriorment tapar i deixar reposar un quart d'hora com a mínim, jo recomano una mitja horeta)
Servir calent 
Bon profit !


els ingredients


gran olla al foc

les carns



les verdures netes i tallades


desescumem


anem afegint les carns


i les verdures




ingredients per la pilota


tallem el julivert i un parell de dents d'all

afegim els ous


i el pa ratllat i ho treballem fins aconseguir


un parell de pilotes









última cocció amb la pilota, patates, col i botifarrres


colem el brou i servim les verdures i carns tallades en diferents safates


1 comentari:

Agraïda per la teva aportació !!!