Aquí la tenim, la salsa estrella per acompanyar els calçots i tot el que ens vingui de gust.
Lliga també molt bé amb una graellada de verdures o amb un peix a la planxa o ....
Ingredients
per a unes 5/6 persones: 4 nyores, 200 grams d’ametlla mòlta, 50 grams
d'avellana mòlta, 6 o 7 tomàquets escalivats, una cabeça d’alls escalivada, oli
d’oliva (aprox. mig litre però no es gasta tot), sal, pebre, vinagre, pa sec o torrat.
Pas previs a la barreja:
escaldar les nyores, escalivar els tomàquets, triturar els fruits secs:
1) Posem
el forn a escalfar a uns 200 graus. I mentre...
2) Posar
les nyores en un cassó ple d’aigua freda, el posem al foc i quan arrenqui el
bull el deixem coure un parell de minuts. Apartem el cassó del foc i deixem
reposar una horeta (o més)
3) En
una safata per anar al forn posem paper d’alumini o paper de forn. Hi col·loquem
tots els tomàquets (van molt bé aquells tan vermells de penjar) i les cabeces d’all
(excepte unes quantes dents que reservem per posar-les crues si ens agrada
aquell punt picant). Ho coem durant una hora aproximadament, o fins que veiem
que estan fets.
4) Pelem
i piquem les ametlles i les avellanes. Jo, a vegades, si vull evitar-me feina
compro farina d’ametlla, de manera que ja tinc o tota o una gran part de l’ametlla
molta. Surt més car però això ja és decisió de cadascú.
I ara ja anem a
afegir tots els ingredients:
5) Pelem
els tomàquets (no hi poso el cor) i els alls i ho posem tot en un bol ben fondo
i gran (si no en teniu podeu fer servir una olla, va molt bé).
6) Ajudant-nos
d’un ganivet obrim i traiem la carn que queda enganxada a la pell de la nyora i
la afegim als tomàquets i alls escalivats.
7) Afegim
les farines d’ametlla i avellana al bol/olla. Salpebrem al gust i afegim
vinagre al gust també. Jo hi poso un bon raig (aproximadament mitja tassa de
cafè)
8) Primer
hi passo el turmix fins que tot queda ben barrejat, tasto i rectifico de sal,
pebre o vinagre, hi afegeixo un parell de dents d’all crues ben picadetes.
9) Altres
opcions: en alguns casos també afegeixo un parell de llesques seques de pa
xopes en vinagre, li donarà més consistència. O, si el que volem és fer-la més
líquida hi afegim l’agua d’escaldar les nyores.
10) I
ara que ja tenim una massa homogènia, lligarem la salsa. Anirem afegint oli d’oliva
en raig tot passant el turmix fins que quedi en una consistència, textura i
sabor que ens agrada. I ja està. A punt per fer servir. Aquesta salsa es pot
fer el dia abans i desar a la nevera. Va bé servir-la en petits bols tan
si és per acompanyar els calçots com per acompanyar altres plats.
Cuina d’aprofitament: Ep!
Una idea, si us en sobra... jo faig una truita de patates amb calçots i l’acompanyo
d’aquesta salsa de romesco. Deliciosa. O bé, com a la foto, una graellada de verdures...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!