8 de febr. 2013

Salsa romesco de casa per calçots



Aquí la tenim, la salsa estrella per acompanyar els calçots i tot el que ens vingui de gust.

Lliga també molt bé amb una graellada de verdures o amb un peix a la planxa o ....







Ingredients per a unes 5/6 persones: 4 nyores, 200 grams d’ametlla mòlta, 50 grams d'avellana mòlta, 6 o 7 tomàquets escalivats, una cabeça d’alls escalivada, oli d’oliva (aprox. mig litre però no es gasta tot), sal, pebre, vinagre, pa sec o torrat.


Pas previs a la barreja: escaldar les nyores, escalivar els tomàquets, triturar els fruits secs:
1)     Posem el forn a escalfar a uns 200 graus. I mentre...
2)    Posar les nyores en un cassó ple d’aigua freda, el posem al foc i quan arrenqui el bull el deixem coure un parell de minuts. Apartem el cassó del foc i deixem reposar una horeta (o més)
3)    En una safata per anar al forn posem paper d’alumini o paper de forn. Hi col·loquem tots els tomàquets (van molt bé aquells tan vermells de penjar) i les cabeces d’all (excepte unes quantes dents que reservem per posar-les crues si ens agrada aquell punt picant). Ho coem durant una hora aproximadament, o fins que veiem que estan fets.
4)    Pelem i piquem les ametlles i les avellanes. Jo, a vegades, si vull evitar-me feina compro farina d’ametlla, de manera que ja tinc o tota o una gran part de l’ametlla molta. Surt més car però això ja és decisió de cadascú.
I ara ja anem a afegir tots els ingredients:
5)    Pelem els tomàquets (no hi poso el cor) i els alls i ho posem tot en un bol ben fondo i gran (si no en teniu podeu fer servir una olla, va molt bé).
6)    Ajudant-nos d’un ganivet obrim i traiem la carn que queda enganxada a la pell de la nyora i la afegim als tomàquets i alls escalivats.
7)    Afegim les farines d’ametlla i avellana al bol/olla. Salpebrem al gust i afegim vinagre al gust també. Jo hi poso un bon raig (aproximadament mitja tassa de cafè)
8)    Primer hi passo el turmix fins que tot queda ben barrejat, tasto i rectifico de sal, pebre o vinagre, hi afegeixo un parell de dents d’all crues ben picadetes.
9)    Altres opcions: en alguns casos també afegeixo un parell de llesques seques de pa xopes en vinagre, li donarà més consistència. O, si el que volem és fer-la més líquida hi afegim l’agua d’escaldar les nyores.
10)  I ara que ja tenim una massa homogènia, lligarem la salsa. Anirem afegint oli d’oliva en raig tot passant el turmix fins que quedi en una consistència, textura i sabor que ens agrada. I ja està. A punt per fer servir. Aquesta salsa es pot fer el dia abans i desar a la nevera. Va bé servir-la en petits bols tan si és per acompanyar els calçots com per acompanyar altres plats.
Cuina d’aprofitament: Ep! Una idea, si us en sobra... jo faig una truita de patates amb calçots i l’acompanyo d’aquesta salsa de romesco. Deliciosa. O bé, com a la foto, una graellada de verdures...



aquí tens els ingredients ja preparats





tenim la polpa del tomàquet i l'all escalivats










ho treballem bé amb el turmix i 




anem lligant amb l'oli











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!