31 de març 2013

mona de Pasqua de iema




D'on ve això de la Mona?
Cada dilluns de Pasqua els padrins regalen als seus fillols la mona.  Aquesta tradició està documentada des del s.XV. Mona prové de “monus” que vol dir regal o ofrena. Antigament la mona portaba tants ous com anys tingués l’infant. Habitualment es feia fins que el nen o la nena feien la 1a Comunió. Aquest pastís en la seva forma més tradicional te forma de tortell i porta ous durs. Després, durant el s.XIX es van afegir guarniments com els ous de xocolata, les ametlles, les fruites confitades, ...






LA MONA DE IEMA (amb fruites confitades)
Ingredients (per unes 5/6 persones):
-          1 pa de pessic (una mida d’uns 800 grams aproximadament)* clica aquí per veure la recepta  
-          400 grams de iema pastissera * clica aquí per veure la recepta
-          Melmelada de préssec o albercoc (un pot)
-          Almívar: sucre, aigua, conyac
-          Gelatina de poma * clica aquí per veure la recepta
-          Decoració: ametlla crocant,  xocolata, fruites confitades, figuretes...
* podem trobar totes les fotos de les diferents receptes fetes servir en cadascuna de les receptes penjades al bloc.

1)     El dia abans fem la iema pastissera* i deixem reposar a la nevera.
2)    Fem la gelatina de poma per pastissos*
3)    El mateix dia farem el pa de pessic per mona*
4)    La deixem refredar i muntem la mona.
5)    Treure les vores del pastís (perquè enganxi tot millor). Tallar per la meitat formant 2 capes.
6)    Es pot pintar amb almívar i conyac en una primera capa. Després farcir amb melmelada i tapar.
7)    Al damunt abocar-hi la iema pastissera. Anar aplanant bé. I pels costats també. A les vores enganxem ametlles crocant.
8)    Pintar amb gelatina de poma (vigilant que no restin grumolls). Deixar refredar una estona a la nevera.
9)    Guarnir amb ous de xocolata, fruites confitades, figuretes...
Bon profit!

* iema pastissera:
8 ous, 350 grs. De sucre, 75 grs. D’aigua, 50 grs. De mantega i colorant (2 gotes de groc i 2 gotes de vermell per simular el color “ou”)
1)     Posar a atemperar tots els ingredients: treure els ous de la nevera, la mantega... durant aproximadament una hora, hora i mitja abans de començar a fer la iema.
2)    Posar en un cassó l’aigua i el sucre a escalfar per fer l’almívar fins que arribi als 114 graus.
3)    Mentre, en un bol gran hi aboquem els ous i les gotes de colorant i remenem.
4)    El cassó amb l’almívar el retirem del foc, tindrem una consistència més aviat líquida i cremosa. Ara, anem abocant molt a poc a poc l’almívar a dins el bol dels ous i anar remenant procurant que es vagi incorporant el líquid calent. Per norma gral. Sempre abocarem “lo calent” a dins de “lo fred”. En aquest cas pretenem que els ous no es coguin sinò que vagin acceptant l’almívar.
5)    Colem tota la barreja per tal que resti neta de grumolls, alguna petita closca...
6)    Aboquem a un cassó per anar al foc i ho coem com si fos crema pastissera, anar remenant amb les barilles, afegir-hi la mantega mig fosa i anar remenant fins aconseguir una textura cremosa i més aviat espessa. Això tardarà uns 6/7 minuts a foc mig. Ara, amb la crema lligada ...
7)    L’estenem sobre el marbre de la cuina o sobre una gran safata de vidre i la treballem amb una pala per refredar-la ràpidament.
8)    Un cop refredada omplir un taper, tapar-ho amb film transparent per sobre i apretant per fer desaparèixer les bombolles d’aire (això evitarà que es faci una capa de “crosta”) i a la nevera fins que ho haguem de fer servir. Pot estar-se 2 o 3 dies a la nevera.
9)    Abans de farcir el pastís treure de la nevera, deixar atemperar una mica i treballar-ho remenant perquè ens vagi millor.

* gelatina de poma:
 250 grams d’aigua, 200 grams de sucre, la pell de dues pomes, 1 cullerada de suc de llimona i 2 fulles de gelatina vahiné (solen ser més grans).

1)     En un cassó bullir l’aigua amb el sucre i la pell de les pomes. Coure-ho uns 15 minuts a foc mig.
2)    Mentre hidratar les fulles de gelatina amb aigua freda
3)    Treure el cassó del foc, afegir-hi el suc de llimona. I incorporar-hi la gelatina escorreguda. Remoure bé.
4)    Deixar refredar a temperatura ambient. Després posar a la nevera. Si preveiem que ens sobra, millor congelar-la. Es pot posar dins tasses o petits tapers i al congelador.
Per poder pintar el pastís l’hem de tenir en format líquid.  Si la tenim congelada la traiem una hora abans del congelador i, si cal, posar-la uns minuts al microones per aconseguir la textura per poder pintar el pastís.

* Pa de pessic per mona:
 6 ous (separar rovells i clares), 200 grams de sucre, 250 grams de farina (si és de força pujarà més), 3 cullerades de llet (o aigua) mig sobre de llevat en pols (8 grams) i mantega i farina pel motlle.

10)  En un bol incorporar els rovells amb el sucre. Muntar-ho tot a punt de neu, amb una textura cremosa com de crema anglesa.
11)   En aquest punt afegir-hi la llet i no remenar. Abocar-hi la farina tamisant-la i no remenar.
12)  Muntar les clares a punt de neu (amb un polsim de sal i les clares fredes va millor) amb unes varilles.
13)  Afegir-hi les clares muntades a punt de neu amb molt de compte treballant de baix a dalt amb les mans o amb una llengua pastissera.
14)  En un motlle rodó amb paper de forn o untat amb mantega i farina posar al forn uns 35 minuts a uns  180 graus. (forn de sota). Parar el forn, obrir la porta una mica i deixar uns 10/15  més de repòs abans de treure el pa de pessic.
15)  Deixar refredar bé abans de treballar-ho. Va molt bé fer-lo el dia abans i embolicar amb film transparent i desar a la nevera.






Ja tenim tots els ingredients per fer el muntatge de la Mona.























 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!