22 de nov. 2013

Platillo de Sant Climent (per acompanyar rostits)




Ingredients: hem calculat per persona: 125 grams de salsitxes, 125 grams de carn magra, 1 ceba petita o mitja de gran, 25 grams de fruits secs (cireres seques, panses, pinyons, prunes, castanyes i ametlles torrades i pelades). 50 ml. de conyac, aigua o brou (un got), llard, sal, pebre i oli d’oliva.
Si ho fem per unes 4/6 persones això serien: 500 grams de salsitxes, 500 grams de carn magra,  2 cebes, fruits secs,  100  grams de cada fruit sec: cireres seques, pinyons, panses, prunes, castanyes, ametlles torrades i pelades. Un got de tallat de conyac, aigua (o brou), aigua tèbia, sal, llard.

1)     Posem en remull tots els fruits secs excepte l’ametlla en un bol amb aigua tèbia durant una hora com a mínim i després les escorrem.
2)    Tallem ben petita la ceba i la coem amb el llard en una paella vigilant que no se’ns cremi. Hi afegim oli d’oliva. Deixem enrossir.
3)    Hi afegim la carn magra (a trossets petits)fins que es torni rossa, hi afegim les salsitxes trossejades. Hi aboquem el conyac i a foc fort remenem;  després aboquem tots els fruits secs remullats començant per les panses i els pinyons i seguint amb la resta (excepte les ametlles). Hi aboquem l’aigua que cobreixi i ho deixem coure a foc lent durant una hora. Anem remenant de tant en tant per evitar que s’enganxi.
4)    Fem una picada amb les ametlles i la barregem amb una mica d’aigua;  l’aboquem quan faltin 10 minuts per acabar la cocció lenta. Salem al gust.

Aquest serà l’acompanyament del rostit tot i que es pot menjar sol. Aquest plat es fa per la Festa Major d’Hivern (23 de novembre, St.Climent) i fins el dia de Reis i és també el plat típic de Nadal acompanyant el rostit.

Si volem fer un plat complet amb un rostit per exemple de pollastre o gall d’indi ho farem de la següent manera:
1)    En una cassola amb oli d’oliva hi fem rossejar el pollastre net, tallat i salpebrat. Hi afegirem verdures com trossos de ceba, un parell de pastanagues, una cabeça d’alls, un parell de tomàquets madurs, un tronquet de canyella, un parell de fulles de llorer i altres herbes com orenga, sajolida, farigola... 
2)   I li donem la volta fins que sigui ros de totes dues bandes (uns 10 minuts).
3)   Hi aboquem el vi ( o brandi) i deixem que redueixi (uns minuts) i després el brou i es cou una horeta a foc lent.

Els rostits guanyen molt més d’un dia per l’altre.


els ingredients pel platillo

posem els fruits secs en remull

piquem la ceba


enrossim la ceba

coem la carn a daus

enrossim la carn

hi afegim les salsitxes a trossets

farem la picada d'ametlles

hi aboquem el brandy



i comencem a afegir els fruits escorreguts, els pinyons

les panses

les prunes

les castanyes

les cireres


afegim aigua, coem a foc lent una hora i anem remenant







la picada disolta amb aigua

 Ara fem el rostit, en aquest cas un pollastre de pagès,



coem amb les herbes durant una hora afegint-hi líquid (brou, ...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!