Si ho fem per unes 4/6 persones això serien: 500
grams de salsitxes, 500 grams de carn magra,
2 cebes, fruits secs, 100 grams de cada fruit sec: cireres seques,
pinyons, panses, prunes, castanyes, ametlles torrades i pelades. Un got de
tallat de conyac, aigua (o brou), aigua tèbia, sal, llard.
1) Posem
en remull tots els fruits secs excepte l’ametlla en un bol amb aigua
tèbia durant una hora com a mínim i després les escorrem.
2) Tallem
ben petita la ceba i la coem amb el llard en una paella vigilant que no se’ns
cremi. Hi afegim oli d’oliva. Deixem enrossir.
3) Hi
afegim la carn magra (a trossets petits)fins que es torni rossa, hi afegim les
salsitxes trossejades. Hi aboquem el conyac i a foc fort remenem; després aboquem tots els fruits secs remullats
començant per les panses i els pinyons i seguint amb la resta (excepte les
ametlles). Hi aboquem l’aigua que cobreixi i ho deixem coure a foc lent durant una
hora. Anem remenant de tant en tant per evitar que s’enganxi.
4) Fem
una picada amb les ametlles i la barregem amb una mica d’aigua; l’aboquem quan faltin 10 minuts per acabar la
cocció lenta. Salem al gust.
Aquest serà
l’acompanyament del rostit tot i que es pot menjar sol. Aquest plat es fa per
la Festa Major d’Hivern (23 de novembre, St.Climent) i fins el dia de Reis i és
també el plat típic de Nadal acompanyant el rostit.
Si volem fer un plat complet amb un rostit per
exemple de pollastre o gall d’indi ho farem de la següent manera:
1)
En una cassola amb oli d’oliva hi fem
rossejar el pollastre net, tallat i salpebrat. Hi afegirem verdures com trossos
de ceba, un parell de pastanagues, una cabeça d’alls, un parell de tomàquets
madurs, un tronquet de canyella, un parell de fulles de llorer i altres herbes
com orenga, sajolida, farigola...
2)
I li donem la volta fins que sigui ros de
totes dues bandes (uns 10 minuts).
3)
Hi aboquem el vi ( o brandi) i deixem que redueixi
(uns minuts) i després el brou i es cou una horeta a foc lent.
Els
rostits guanyen molt més d’un dia per l’altre.
|
els ingredients pel platillo |
|
posem els fruits secs en remull |
|
piquem la ceba |
|
enrossim la ceba |
|
coem la carn a daus |
|
enrossim la carn |
|
hi afegim les salsitxes a trossets |
|
farem la picada d'ametlles |
|
hi aboquem el brandy |
|
i comencem a afegir els fruits escorreguts, els pinyons |
|
les panses |
|
les prunes |
|
les castanyes |
|
les cireres |
|
afegim aigua, coem a foc lent una hora i anem remenant |
|
la picada disolta amb aigua |
Ara fem el rostit, en aquest cas un pollastre de pagès,
|
coem amb les herbes durant una hora afegint-hi líquid (brou, ...) |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!