22 de febr. 2014

Foccacia de patates, ceba i bacon




















Ingredients: mig quilo de farina (la meitat de força, la meitat “normal”; també es pot posar tota de força), 20 grams de llevat fresc, 300 ml. d’aigua templada, 1 cullaredeta de mel (uns 5 ml), 20 grams d’oli d’oliva, 10 grams de sal marina, una mica de “chile” en petits trossets (o si no en tenim pebre de caiena) tot i que és opcional i només en cas que us agradin els sabors picants.

Pel farciment: 2 o 3 patates mitjanes (de bona qualitat), 1 ceba tipus vermella o de Figueres, 100 grams de bacon (fumat o no), 2 culleradetes de coriandre, sal, i més oli d’oliva (és per pintar la massa)

Primer de tot farem la massa:
1)     Barregem en un bol gran l’aigua, la mel i el llevat. Deixem reposar uns minuts (5-10 minuts) i barregem.
2)    Hi afegim l’oli d’oliva, la sal, el chile  o pebre . En tot cas el chile/pebre és opcional, tot depèn si us agrada picant o no . Anem afegint a poc a poc tot remenant la farina. Treballar la massa fins que sigui uniforme i esponjosa. I la deixem feta una bola.
3)    Posem la bola en un bol on hi hem untat oli i la cobrim amb un drap de cuina net i humit. Deixem reposar a temperatura ambient (si fa molt fred va bé posar-la al forn prèviament escalfat suaument, uns 40 graus) unes dues hores (si és estiu menys estona)
4)    Posem paper de forn sobre el marbre i l'espolsem amb farina, estenem la massa ajudant-nos d'un rodet de fusta  i un cop estesa la massa passar-la a la safata per anar al forn. Va bé fer arribar la massa a les cantonades ajudant-se de la pressió dels dits. Deixem reposar.
Ara preparem el farciment:
1)     Tallem les patates i la ceba a rodanxes molt fines (va molt bé usar una mandolina)
2)    Les posem damunt la massa i hi tirem el cilantre picat i els trossets de bacon. Finalment ho reguem amb força oli d’oliva.
3)    Posem el forn a escalfar 220 graus
4)    Deixem la foccacia descansar fins que creixi el doble (de tamany). Espolsem amb sal.
5)    Ho coem al forn mig a uns 230 graus durant 20/25 minuts (o fins que veiem que està daurada). Jo he encès els últims 5 minuts la part de dalt perquè és dauri una mica més. La massa ha quedat esponjosa per dins i cruixent per fora. Cal coure-ho a la safata del mig del forn.

Es pot menjar calenta com freda.

els ingredients

aigua tèbia...

amb el llevat fresc i 

una culleradeta de mel

remenem i deixem reposar uns minuts

piquem la pebre de caiena o el bitxo (ingredient opcional)

afegim la farina al llevat

i l'oli d'oliva

el picant (opcional)

treballem bé la massa amb les mans i

formem una bola

untem d'oli un bol


i tapem la massa

esperant que augmenti el tamany

estenem la massa

acaben d'estendre les vores amb els dits

tallem els ingredients pel farciment, ben primets

i posem sobre la foccacia

piquem el coriandre

acabem amb el bacon i el coriandre picat



reguem amb oli d'oliva, i salpebrem al gust




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!