Menú

10 de juny 2014

pizza senzilla a la manera antiga


Aquí teniu un menjar que agrada
a tothom. Fàcil, barat i bo. 

No cal comprar masses fetes ni pizzes fetes, amb una mica de farina i llevat podem fer les pizzes que necessitem i aprofitar restes de la nevera. Segur que teniu bones idees per a farcir-la.

Algunes coses a tenir en compte:

-      Va bé fer servir una placa de forn per posar la massa directament a coure. Jo uso un paper de forn a sota així no s’enganxa gens.
-      Aquesta massa és molt senzilla, no cal deixar gaire estona reposar la massa i no necessites gaires ingredients.
-      Millor tenir tots els ingredients ja mesurats i pesats i preparats per abocar a la massa. No sabeu la ràbia que fa tenir les mans treballant la massa i haver de netejar-te-les per agafar més aigua o més farina o oli ...
- conservar el llevat fresc, el venen en paquets d'uns 25/50 grams. El que faig és fer petits paquets de 6 grams que coloco en un petit pot i el poso al congelador. Quan en necessito el trec una estona abans. 
-      Per enfornar cal tenir el forn el més fort possible, no podem competir amb els forns professionals dels pizzeros (que els tenen a 300 i 400 graus)però posant-lo a 250 graus també fem el fet. No ho he provat encara però ho faré de seguida ... : posar una placa de pedra per fornejar. Es veu que millora molt el resultat final i serveix per a fer pizzes com per fer pans. Ah! Un pizzero italià em va recomanar que untés d’oli la placa abans d’estendre-hi la massa. També cal tenir-ho en compte. I sobre tot pre-escalfar amb temps el forn perquè les parets s’escalfin el màxim possible. Per aportar vapor al forn podem posar uns bols amb aigua i abocar aigua amb els dits just abans de posar la pizza i quan el forn està molt calent.
-      Si podeu fer la massa el dia abans és ideal, la deixes a la nevera descansant (la bola) embolicada en film transparent i tapada amb un drap. Així aconseguim una massa més fina amb una bombolla més fina. Després l’estires i fas com ho explico.
- per obtenir pizzes gruixudes cal deixar reposar la massa un cop l’hem estirat. Per tenir pizzes primes i cruixents cal deixar reposar només 10 minuts la massa estirada damunt una placa per forn espolsada amb semolina.
-  la salsa base de tomàquet... per fer-la semblant a la passata posem a escórrer tomàquet natural triturat per treure-li l’aigua i aconseguir una textura més espessa, amb el tomàquet més concentrat. A aquesta salsa li afegim sal, pebre i alfàbrega picada.
Ingredients (per una pizza gran per unes 2 persones): 250 grams de farina de força, 6 grams de llevat fresc, 12 grams d’oli d’oliva, 6 grams de sal, 125 ml. d’aigua tèbia i herbes al gust
1.     Diluim el llevat en aigua tèbia (a uns 30 graus aproximadament)
2.    En un bol aboquem la farina de força (si volem millor tamisar-la) i fem un forat al mig on aboquem el llevat amb l’aigua.
3.    Ho treballem al principi amb una cullera de fusta i hi afegim l’oli i finalment la sal. Cal evitar sempre que la sal entri en contacte directe amb el llevat per no interferir en el procés de fermentació. Si cal hi afegim una mica més d’aigua. I en aquest punt hi podem afegir algunes herbes picadetes. Jo avui he posat unes herbes provençals d’aquelles d’amanir pasta.
4.    Quan ja veiem que podem ho comencem a treballar amb les mans dins el bol i després continuem treballant la massa fora damunt el marbre lleugerament espolsat de farina. Aquí és on hem de treballar la massa donant-li l’escalfor de les nostres mans i donant-li cops forts i fent xurros i després enroscar-los com si féssim una espiral. Fem l’espiral 3 o 4 cops. I continuem treballant la massa que en aquest punt ha de ser elàstic i suau.
5.    Ara espolsem la bola de la massa amb farina, la tapem i la deixem reposar una hora o fins que hagi augmentat el seu tamany (a l’estiu amb una hora n’hi ha prou, a l’hivern cal més estona i deixar en un lloc tebi).
I ara ve la part nova que he après: fer la bola el dia abans i deixar-la reposar a nevera. Com? En aquest punt que tenim una bola de massa que ja ha augmentat la seva mida, l'embolico amb film transparent i la coloco dins un tàper tancat i a nevera a reposar unes 24h. 
L'endemà, una hora abans d'estirar la massa la trec de la nevera. Així s'escalfa una mica i puc estendre-la amb més facilitat. 

6.    Estirem la bola damunt el marbre amb farina ajudant-nos d’un rodet de fusta. Posem la massa damunt la placa de forn  previament untada amb oli d’oliva (amb paper de forn va molt millor perquè no s’enganxi). Tapem i deixem reposar una estona. Jo avui he deixat la massa unes 4 horetes perquè era per sopar i ho he fet al migdia. Això ha ajudat a que pugés una mica més i fos una mica més esponjosa.Si l'has deixat reposar del dia abans amb una hora de repòs n'hi ha prou.  La veritat és que ha quedat en un bon punt. Si la volem prima i cruixent només ha de reposar 10 minuts i espolsar la placa de forn amb semolina..
7.    Abans de menjar-nos-la posem el forn a escalfar molt fort, a uns 250 graus de dalt i de sota.
8.    Destapem la massa i posem els ingredients. Això ja va al gust de cadascú però generalment es posa una base de tomàquet triturat sense aigua (la passata). Es pot coure una estona amb alfàbrega, all picadet, ceba picadeta i sal i pebre però si ho deixem macerar una estona amb les herbes ja n’hi ha prou. A  sobre mozzarella i després els ingredients que vulguem acabant amb una capa de mozzarella. Jo avui he posat pernil salat, pinya natural i formatge de cabra amb unes gotes de mel a sobre. La combinació ha agradat molt. Ha desaparegut en deu minuts !
9.    La clau és posar ràpidament la pizza dins el forn a màxima escalfor i durant uns 10 minuts aproximadament. Just segons abans jo espolso amb aigua la base del forn per crear vapors. També hi podem posar uns bols amb aigua.
10.  Finalment podem espolsar una mica d’orenga per sobre un cop la traiem del forn.
11.  Servir .
Bon profit! 




treballem el llevat i aigua amb la farina


tapem fins abans de posar el farciment















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!