Menú

7 de jul. 2014

donnut's de casa



Heu provat de fer-los a casa?
Ès força senzill, si jo puc, tu pots.
Prova de fer-los un dia i veuras.
A casa van volar en minuts.









Ingredients (per uns 6 donuts): 125 grams de farina de força, mig sobre de llevat de forner (uns 2,5 grams) o 6 grams de llevat fresc de forner, mig ou ( el batem, el pesem i posem la meitat en un bol), 20 grams de sucre, 12 grams de mantega, 65 ml. de llet, una mica de vainilla (o en el seu lloc unes ratlladures de mitja llimona)

1.   Primer diluïm el llevat en la llet i en un bol barregem bé la farina amb el sucre, la llet-llevat, una mica de vainilla (o en el seu lloc ratlladures de pell de llimona) i l’ou batut. Ho treballem fins tenir una massa compacta i que no s’enganxi a les parets del bol.
2.  Hi afegim la mantega estovada. Potser necessitarem més farina, va bé tenir-ne a ma. La mateixa massa ens la demanarà. Primer treballem la massa amb una forquilla però despres ja passem a treballar-la directament ambe les mans. La massa serà compacta però prou tova que es pugui treballar bé amb les mans. Hem de pensar que després l'aplanarem per tant cal afegir la farina que veiem que accepta. Formem una bola, la tapem i la deixem reposar una hora a una temperatura suau (si és estiu damunt mateix la fusta de la cuina dins el bol, si és hivern potser dins el forn a una temperatura de 25 o 30 graus. Jo hi espolso farina pel voltant perquè no s'enganxi i la deixo dins el bol.
3.  Veurem que la massa ha crescut, ha doblat el seu tamany. L’estirem amb un corró fins que tingui d’un centímetre de gruix. Aquí donarem la forma de donut. Podem utilitzar talla pastes, o gots de diferents tamanys, o un tallador de rosques... la massa que sobra de l’interior la tornem a amassar i estirar i l’aprofitem per fer un altre donut. Val que deixem un bon gruix de massa. Aconsello aplanar fins que tingui un dit de gruix. Pensa que després s'apujarà.
4.  Doncs tallem i fem les formes de donut i els deixem reposar un parell d'hores més. Un consell: deixem un bon forat al mig perquè després es tornarà una mica més petit.
5.  El donut haurà crescut. En aquest moment els fregirem. Posem oli suau (jo faig servir un oli d’oliva suau però també es pot fer amb oli de girasol) en una paella i al foc. L'oli d'oliva fa que quedin de color més fosc. Quan sigui calent posar-hi 2 o 3 donuts (depèn del tamany de la paella) i fregir a foc mig. Donar la volta i fregir per les dues bandes. Es fregeixen en molt poc temps.
6.  Posem els donuts en una safata amb paper de cuina per treure l’excés d’oli. Els deixem refredar.
7.  Ara els ensucrarem..  Fem un glacejat de sucre. Desfem mantega amb aigua (proporció d’una cullerada de mantega per tres cullerades d’aigua (o podem substituir l’aigua per llet) en un microones. Ho treballem amb unes 5 cullerades de sucre glacé. Hem d’aconseguir una textura que ens permeti “pintar” els donuts per sobre. Banyem amb aquest sucre treballat els donuts ja freds. El glacejat es tornarà dur

 Us agrada més amb xocolata? Doncs desfem xocolata negra amb nata per muntar (la mateixa quantitat de nata que de xocolata). Cobrim el donut amb aquesta xocolata tèbia. Quan es refreda es torna dura. Podem fer una capa més fina o més gruixuda segons ens agradi més.

Bon profit !

Tots els ingredients

el llevat amb la llet tèbia

la farina amb el sucre

afegim la llet amb el llevat 

l'ou batut


treballem la massa


deixem reposar la massa

amb uns tallapastes fem les formes



fregim i donem la volta




i ara anem a pintar-los

ingredients pel glassejat de sucre

fem sucre glacé

desfem la mantega

hi afegim la llet i 




el sucre

textura per poder-ho pintar

pintem i deixem assecar





2 comentaris:

  1. Ens ho fas tan fàcil que...vinga, ens animem a fer donuts a casa! Gràcies

    ResponElimina
  2. Una recepta ideal per fer amb nens!!! Mola!

    ResponElimina

Agraïda per la teva aportació !!!