Menú

26 de nov. 2014

braç de gitano de trufa i cobertura de xocolata negra






És el pastís d'aniversari que li he fet a la meva filla Gemma pel seu 12è aniversari. 
Tal i com em van demanar: "mare, per què no fas un braç de gitano?" Després el vaig acabar de guarnir amb cireres i espelmes, of course.

Una recepta senzilla i "de tota la vida".
Ah! i el farcit el podeu fer del que vulgueu: nata, crema, ...




Ingredients (pastís per unes 6 persones):  per al pa de pessic: 3 ous, 80 grams de farina per postres, 80 grams de sucre, 1 sobre de llevat sec (Royal), una mica de sal. Per la trufa : 200 grams de xocolata negra en pols (d’un 70% de cacau), 500 grams de nata líquida per muntar i 30 grams de sucre glacé.  Per la cobertura: mitja rajola de xocolata de cobertura (uns 250 grams) i uns 50 grams de mantega

Anem a fer:
la trufa pastissera:    trufa de pastisseria 
el dia abans barregem la nata per muntar i la xocolata desfeta i desem a la nevera ben tapat. L’endemà muntem la trufa amb unes barilles elèctriques fins que tinguem una textura ben espessa i reservem.
La planxa de pa de pessic del braç de gitano:
  1. Posem el forn a escalfar (a uns 180 graus) tant  a dalt com a sota.
  2. Separem rovells i clares. Muntem les clares afegint a mig muntar una cullerada de sucre avainillat i uns 40 grams de sucre (la meitat) fins que estiguin a punt de neu i reservem
  3. En un bol barregem els rovells amb el sucre (els 40 grams restants) i batre molt bé fins que quedi una textura molt cremosa. Si ho fem amb la batedora elèctrica estarem uns 5/6 minuts. Afegim la farina tamisada amb el llevat incorporat i remenem bé.
  4. Per últim afegim als rovells les clares muntades molt a poc a poc i amb compte de mantenir aquesta textura esponjosa. Ho fem amb una llengua pastissera i amb moviments de sota a dalt com si emboliquéssim, i amb molta delicadesa i suavitat.
  5. Aboquem aquesta massa sobre una safata on haurem posat paper de forn. Ho aplanem amb una llengua pastissera. Ha de quedar una massa prima, d’un dit de gruix aproximadament.
  6. A coure al forn a 180 graus aquest cop per sota i per sobre uns 10 minuts. Es fa per totes dues bandes perquè es cogui més ràpid i perquè no cal que ens pugi com quan fem un pa de pessic. Parem el forn i deixem que s’atemperi. No esperem a que es refredi, ha de ser calenta la massa i quan ja puguem manipular-la, agafem el pa de pessic, procurant que tingui una forma rectangular (si cal tallem amb un ganivet fi donant-li la forma). El girem ajudant-nos d’una safata i traiem el paper de forn amb compte. Ara agafem un drap de roba ben net espolsat amb unes gotes d'aigua i el posem a sobre de la planxa i li donem la forma de pa de pessic enrotllant-lo sobre sí mateix. Ara el deixem refredar.
  7. Podem aprofitar per muntar la trufa si no la tenim ja feta d’abans.
  8. Quan la planxa sigui freda la desenrotllem i la farcim amb la trufa i tornem a enrotllar. Posem damunt una safata per servir i reservem, mentre fem...
La cobertura de xocolata negra: desfem una mica de mantega en un cassó, la retirem i deixem reposar, traiem l’escuma amb una cullereta. Després desfem la xocolata de cobertura en un pot al bany maria i hi afegim la mantega. Deixem atemperar una mica just perquè no cremi tant i farcim el pastís.

Cobrim el braç amb la xocolata de cobertura. La deixem refredar i fem amb una forquilla, o un pinzell de pastisseria, o un pinxo ratlles decoratives. Podem acabar decorant amb cireres confitades. 












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!