És el pastís d'aniversari que li he fet a la meva filla Gemma pel seu 12è aniversari.
Tal i com em van demanar: "mare, per què no fas un braç de gitano?" Després el vaig acabar de guarnir amb cireres i espelmes, of course.
Una recepta senzilla i "de tota la vida".
Ah! i el farcit el podeu fer del que vulgueu: nata, crema, ...
Ingredients (pastís per unes 6 persones): per al pa de pessic: 3 ous, 80 grams de
farina per postres, 80 grams de sucre, 1 sobre de llevat sec (Royal), una mica
de sal. Per la trufa : 200 grams de
xocolata negra en pols (d’un 70% de cacau), 500 grams de nata líquida per
muntar i 30 grams de sucre glacé. Per
la cobertura: mitja rajola de xocolata de cobertura (uns 250 grams) i uns 50
grams de mantega
Anem a fer:
la trufa pastissera: trufa de pastisseria
el dia abans barregem la nata per muntar i la xocolata desfeta i desem a la nevera ben tapat. L’endemà muntem la trufa amb unes barilles elèctriques fins que tinguem una textura ben espessa i reservem.
el dia abans barregem la nata per muntar i la xocolata desfeta i desem a la nevera ben tapat. L’endemà muntem la trufa amb unes barilles elèctriques fins que tinguem una textura ben espessa i reservem.
La planxa de pa de pessic
del braç de gitano:
- Posem
el forn a escalfar (a uns 180 graus) tant
a dalt com a sota.
- Separem
rovells i clares. Muntem les clares afegint a mig muntar una cullerada de
sucre avainillat i uns 40 grams de sucre (la meitat) fins que estiguin a
punt de neu i reservem
- En
un bol barregem els rovells amb el sucre (els 40 grams restants) i batre
molt bé fins que quedi una textura molt cremosa. Si ho fem amb la batedora
elèctrica estarem uns 5/6 minuts. Afegim la farina tamisada amb el llevat
incorporat i remenem bé.
- Per
últim afegim als rovells les clares muntades molt a poc a poc i amb compte
de mantenir aquesta textura esponjosa. Ho fem amb una llengua pastissera i
amb moviments de sota a dalt com si emboliquéssim, i amb molta delicadesa
i suavitat.
- Aboquem
aquesta massa sobre una safata on haurem posat paper de forn. Ho aplanem
amb una llengua pastissera. Ha de quedar una massa prima, d’un dit de
gruix aproximadament.
- A
coure al forn a 180 graus aquest cop per sota i per sobre uns 10 minuts.
Es fa per totes dues bandes perquè es cogui més ràpid i perquè no cal que
ens pugi com quan fem un pa de pessic. Parem el forn i deixem que
s’atemperi. No esperem a que es refredi, ha de ser calenta la massa i quan ja puguem manipular-la,
agafem el pa de pessic, procurant que tingui una forma rectangular (si cal
tallem amb un ganivet fi donant-li la forma). El girem ajudant-nos d’una
safata i traiem el paper de forn amb compte. Ara agafem un drap de roba
ben net espolsat amb unes gotes d'aigua i el posem a sobre de la planxa i li donem la forma de pa de
pessic enrotllant-lo sobre sí mateix. Ara el deixem refredar.
- Podem
aprofitar per muntar la trufa si no la tenim ja feta d’abans.
- Quan
la planxa sigui freda la desenrotllem i la farcim amb la trufa i tornem a
enrotllar. Posem damunt una safata per servir i reservem, mentre fem...
La
cobertura de xocolata negra: desfem una mica de mantega en un cassó, la
retirem i deixem reposar, traiem l’escuma amb una cullereta. Després desfem la
xocolata de cobertura en un pot al bany maria i hi afegim la mantega. Deixem
atemperar una mica just perquè no cremi tant i farcim el pastís.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!