Menú

20 de febr. 2015

Nata: muntar i guarnir

Podem obtenir molt bona nata a casa, nata de pastisseria, i d'una forma molt fàcil. Simplement has de tenir nata líquida per muntar a la nevera, en un tres i no res podràs gaudir d'un bon plat acompanyat amb una nata deliciosa, acabada de fer.

Ingredients:  nata líquida per muntar (de bona qualitat), sucre blanc, sucre glacé, llet, gelatina en pols, mascarpone.
Eines: barilles elèctriques, pots fondos, mànegues pastisseres i brocs pastissers, llengua pastissera, ...

Alguns consells abans de començar:
-      La nata ha de tenir com a mínim més d’un 35% de matèria greixosa. Millor fer servir una de bona qualitat.
-      Les eines i la nata ben fredes (poseu-les a la nevera una estona abans). Les eines ben netes, per suposat.
-      No fem servir sucre de llustre per afegir a la nata ja que tendeix a fer crema tipus chantilliy i no ens interessa. Afegim el sucre blanc cap al final i afegint-lo amb compte amb una llengua pastissera.
-      Si volem fer nata per decorar un pastís i fer dibuixos caldrà que a més a més fem servir algun element estabilitzant: gelatina neutra, formatge mascarpone, estabilitzant, maizena, ... avui us explico com fer-ho amb gelatina en pols i amb mascarpone.
-      Compte amb l’estona de muntar la nata, si estem massa estona i ens passem farem mantega. Quan veiem que està ben forta parem.

Avui muntarem mig litre de nata, per una banda treballarem la meitat amb una gelatina neutra i l'altre meitat amb un formatge mascarpone.

  1. Primer de tot cal tenir la nata, els pots on la muntarem i les barilles ben fredes.
  2. Primer, amb gelatina, utilitzarem 250 ml. de nata per muntar, una culleradeta de gelatina en pols, una mica de llet, sucre blanc.
  3. Posem la gelatina en una tasseta de cafè i cobrim amb llet perque s'hidrati, remenem, posem uns 10 segons al microones a potència alta, traiem, remenem i deixem atemperar (necessitarem treballar-la més tard a una temperatura entre 35 i 36 graus).
  4. Muntem la nata en un pot fondo amb les barilles, quan comenci a fer piquets hi afegim la gelatina disolta i continuem batent fins que tinguem la nata ben muntada.
  5. Afegim sucre blanc amb compte.
  6. Omplim una mànega pastissera, tanquem amb una agulla i desem a la nevera.
  7. Ara anem a fer-la amb mascarpone. Farem servir 250 ml. de nata líquida amb 75 grams de formatge mascarpone, sucre.
  8. Muntem la nata amb les barilles elèctriques, a mig muntar hi afegim el mascarpone i continuem muntant
  9. Quan estigui al punt òptim hi afegim sucre blanc, omplim una mànega pastissera, tanquem amb una agulla i desem a la nevera.
  10. Ara decorarem. En aquest cas he fet les proves en diferents plats. A la propera ho farem en un pastís. Agafem la mànega pastissera i anem provant diferents formes, anem provant de posar la mànega més horitzontal o més inclinada... a poc a poc anirem veient quines broques ens van millor.
  11. Desem a la nevera perquè es solidifiqui. Avui hi he posat maduixes per sobre. La nata ha resultat molt bona en ambdós casos. I ha quedat molt bonic i vistós.


avui li donarem més cos a la nata 

en una tassa gelatina neutra

la hidratem



muntem la nata 


hi afegim la gelatina hidratada amb la llet



ben muntada

diferents brocs per la mànega pastissera

el posem dins la mànega i tallem perquè surti enfora

omplim, ara ajudada d'una tassa de te


anem fent baixar la nata fins el broc

i tanquem amb una pinça

desem a la nevera


ara muntem l'altra meitat de nata 


a mig muntar hi afegim el formatge


i al final el sucre



omplim la mànega pastissera


a nevera

diferents plats per fer proves


i anem fent proves, queda molt bonic tot

i ara desarem a la nevera 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!