Menú

5 de febr. 2015

sopa de ceba a la francesa



És un plat  d’hivern i molt tradicional a Lyon. Però gratinada era la sopa de l’antic mercat central de París “Les Halles”, on els carregadors la prenien per refer-se de la feina. Aquí a Catalunya també es prenia però en comptes de gratinar-la s’hi afegien herbes com la farigola i altres.





Ingredients (per unes 5 persones): 4 o 5 cebes dolces, un parell de litres de brou de verdures, un ou per persona (o sigui cinc), 3 llesques de pa de barra per persona o una de pagès per persona, uns 60 grams de mantega (bona), uns 300 grams de formatge ratllat tipus emmental (per gratinar), 1 cullerada (de sopa) de farina, sal i pebre, oli d’oliva.
Estris de cuina: safata per forn per les torrades de pa, una cassola gran per fer la sopa, i unes cassoletes individuals (o bols fondos) per a gratinar i servir.

  1. Tenim el brou de verdures preparat, l’escalfem una mica.
  2. Posem les llesques de pa al forn perquè quedin torrades (jo les poso uns 10’ a uns 170 graus aproximadament o fins que veig que agafen un color daurat)
  3. Tallem les cebes en juliana (primer a lo llarg i després en rodanxes molt fines). Les deixem en un bol
  4. En una cassola ben gran escalfem l’oli d’oliva, afegim mantega. Quan estigui fosa hi afegim les cebes i remenem bé amb una cullera de fusta. Hi afegim un rajolí d’oli. Ho fem coure durant uns 20/25 minuts a foc lent.
  5. Afegim la cullera de farina, remenem i afegim el brou tebi, salpebrem al gust. I ho deixem coure tot a foc mig uns 12/15 minuts.
  6. Traiem les torrades i apugem el forn a 220 graus.
  7. Preparem unes cassoletes individuals. Hi posem un parell de cullerots de la sopa, hi afegim un ou cru, les llesques torrades i el formatge ratllat i ho deixem coure al forn uns 5 minuts a gratinar.
  8. Servim calent.



Bon profit!


els ingredients... la ceba que sigui dolça

tallem la ceba a juliana


hi afegim la mantega

i la ceba, tapem i coem a foc baix


hi afegim una cullerada de farina i barregem bé


hi aboquem el brou tebi


salpebrem al gust

posem les llesques de pa a torrar 

preparades per barrejar a la sopa

avui farem la presentació en 2 bols petits i en una olla gran

afegim a la sopa de ceba un ou cru


les torrades de pà

i força formatge emmental ratllat


fem el mateix a la olla gran... I posem al forn a gratinar 5'


ja la tenim a punt !






3 comentaris:

Agraïda per la teva aportació !!!