Menú

13 de març 2015

flam d’ou, el de casa

El flam d'ou de sempre,  fet de forma senzilla i amb aquella olor i sabor que ens transporta a la nostra infància ... quins dolços moments. 

Ingredients (per unes 14 unitats): 1 litre de llet  (sencera),  6 ous sencers i 2 rovells, 8 cullerades de sucre, i per fer caramel líquid, uns 150 grams de sucre i uns 50 grams d’aigua i unes gotes de suc de llimona.
Cal coure’l al bany Maria i ho podem fer o bé amb una cassola al foc o bé al forn. Jo ho faig en una cassola ample al foc, controlo més el temps de cocció i la despesa energètica és menor.
1)     Primer de tot fem el caramel i preparem els motlles on anirà el flam. Podem fer-ho en un motlle gran o diversos petits. Com faig el caramel? Senzill. Posem sucre en un cassó amb aigua i gotes de llimona i barregem. Ho portem al foc i No remenem gens. Es forma una escuma i amb bombolles, cada cop més grosses. I quan quedi líquid i daurat ho anem posant a la base del motlle. Compte! Es crema de seguida, cal vigilar-ho de molt a prop.
Consells per un bon caramel: no toquis el caramel amb res, ni el remenis, deixa’l coure i fer-se líquid al seu ritme. Per què? Doncs perquè si el remenes el pots bloquejar i se’t fa una crosta. Va millor si afegeixes unes gotes de llimona. Si t’ha passat, hi afegeixes unes gotes d’aigua i deixes que torni a tornar-se líquid. Fes el caramel en un cassó. I aboca’l millor un motlle metàl·lic (s’hi enganxa millor). No aboquis el flam fins que s’hagi refredat una mica el caramel.
Quines quantitats? Aproximadament, per cada 150 grams de sucre uns 50 grams d’aigua i unes gotes de suc de llimona.
Com netejar el cassó brut del caramel? Doncs amb aigua i al foc una estona.

2)    I ara anem a fer el flam d’ou. En un bol fondo batem els 6 ous amb els 2 rovells i el sucre una estona. Hi afegim la llet i seguim batent.
3)    Omplim el motlle gran o els motlles petits, i els tapem molt bé amb paper d’alumini perque no entre aigua i els posem a la cassola amb aigua ben calenta (un parell de dits d’aigua, o més però que no pugui arribar a entrar en els motlles). Tapem la cassola i deixem coure una bona estona. Jo compto uns 40 minuts i miro com està. Punxo amb un escuradents i veig si surt net o no.
4)    Deixem refredar i ja el tenim fet.


Podem servir amb nata muntada o amb unes fruites vermelles o amb un polsim de canyella. 


Els 3 ingredients bàsics:ous,  sucre i llet

Farem un caramel casolà


i apareixen les bombolles tan típiques

i aquest color mel..  


Barregem ous i sucre



Hi afegim la llet


Omplim flameres en cassoles grans i les tapem una a una 





amb sirope de xocolata queda boníssim

2 comentaris:

Agraïda per la teva aportació !!!