Unes croquetes casolanes diferents, molt gustoses i amb una textura suau i cremosa.
Si us ha sobrat bacallà d'una esqueixada és una bona solució. Aprofitem-ho tot !!
Si us ha sobrat bacallà d'una esqueixada és una bona solució. Aprofitem-ho tot !!
Ingredients
(surten unes 30 croquetes mitjanes): uns 600
grams de bacallà esqueixat i dessalat, 1 ceba mitjana, 2 dents d’all, uns 80
grams de farina, un mig litre de nata líquida i uns 100 ml. de llet, uns 60
grams de mantega i un raig d’oli d’oliva i julivert al gust. Després per
arrebossar-les: pa ratllat, ou (3 unitats)i farina.
Porten feina i, per fer-les bé calen 3 dies, però són fàcils de fer. El primer dia posem a dessalar el bacallà, el segon dia fem la massa i el tercer dia fem les croquetes i les fregim (o congelem)
Com dessalar el bacallà esqueixat ? (normalment es fan servir aquelles tires): El deixem el dia abans cobert amb aigua neta dins un taper i anem canviant l'aigua un parell de cops. Després el deixem escórrer una bona estona. La clau, deixar-lo més de 12 hores però menys de 24 hores. Si volem saber el punt de salat podem tastar-lo abans de cuinar-lo.
Per suposat a aquesta recepta no afegiu gens de sal !!!
Porten feina i, per fer-les bé calen 3 dies, però són fàcils de fer. El primer dia posem a dessalar el bacallà, el segon dia fem la massa i el tercer dia fem les croquetes i les fregim (o congelem)
Com dessalar el bacallà esqueixat ? (normalment es fan servir aquelles tires): El deixem el dia abans cobert amb aigua neta dins un taper i anem canviant l'aigua un parell de cops. Després el deixem escórrer una bona estona. La clau, deixar-lo més de 12 hores però menys de 24 hores. Si volem saber el punt de salat podem tastar-lo abans de cuinar-lo.
Per suposat a aquesta recepta no afegiu gens de sal !!!
- Primer
de tot explicar-vos que aquestes les vaig fer aprofitant un bacallà
sobrant d’una esqueixada només amanit amb oli però es pot fer amb bacallà
mentre estigui dessalat. Cal que no tingui aigua sobrera, per això millor
posar-lo a escórrer bé durant una bona estona. Cal esqueixar-lo (trencar-lo amb les
mans) perquè la massa es farà millor i ho treballarem tot bé. A partir d’aquí...
- Piquem
la ceba, l’all i el julivert ben petits. Pesem els ingredients.
- En
una paella gran hi posem la mantega a daus i un raig d’oli (en aquest cas
com ja el tenia macerat amb l’oli no li he afegit). Podem substituir, com
sempre, la mantega i fer-les només amb oli d’oliva.
- Hi
afegim la ceba i l’all i els coem uns minuts a foc lent, hi afegim el
bacallà i després el julivert i ho coem uns minuts més.
- Hi
afegim la farina i remenem bé.
- Hi afegim
la crema de llet calenta i remenem bé.
- A
partir d’aquí deixem coure un quart d’hora a foc lent. Traiem del foc i..
- Posem
en un pot i triturem tot.
- Ara
posarem la massa en una paella o cassó al foc perquè s’espesseixi bé. Jo
ho faig a foc lent i vaig remenant de tant en tant. En el moment que la
massa es desenganxi de les parets i tingui una bona consistència parem el
foc i deixem refredar.
- Ho posem en un bol i a la nevera a reposar. L’endemà farem les croquetes.
- Fem
les croquetes amb les mans (va molt bé treballar amb les mans humitejades)
i les arrebossem per aquest ordre: amb farina, ou batut i després amb pa
ratllat. En aquest punt si volem les podem congelar.
- Les fregim amb oli d’oliva ben calent.
Perquè surtin ben cruixents i amb bon aspecte cal que posem força oli, que
sigui molt calent i que aboquem amb compte poques croquetes a la paella.
Les deixem fregir una estona per una banda i amb compte les girem i deixem
coure per l’altra. Les traiem del foc i posem damunt un plat amb paper absorbent
perquè tregui l’oli sobrer.
els ingredients |
la mantega al foc |
piquem all i ceba |
ben rossos |
hi afegim el bacallà |
el julivert picat |
i la farina |
la crema de llet calenta |
ho triturem bé |
i tornem a passar per la paella a espessir força |
ha reposat a la nevera, anem a fer les croquetes |
passem per farina |
per ou batut i a ratllat |
fregir en oli ben calent i poca quantitat |
Fan una pinta fantåstica, aquesta recepta la faig segur.
ResponEliminaElena, quan les facis reserva'n un parell x fer un tast
ResponElimina