Aquí tens una melmelada deliciosa que podem menjar damunt una torrada amb mantega o posar damunt un pastís de formatge.
Avui t’explico unes quantes cosetes sobre les
figues. Saps que hi ha dos tipus de figueres? Les uníferes que només donen un
fruït cap a finals d’agost, inicis de setembre i les verberes que donen a més a
més un fruït cap a principis de juny: les breves, que són figues que no han
acabat de madurar a finals d’estiu i es mantenen a l’arbre de forma latent fins
l’any següent.
Les figues són una fruita que es consumeix fresca
o assecada (per Nadal principalment). La figa fresca conté unes 80 kcal per
cada 100 grams i en canvi la seca unes 250 kcal .
La figa fresca te molta quantitat d’hidrats i pocs
greixos. És una fruita molt adequada quan es fa exercici físic. Afavoreix molt
la digestió i és rica en minerals i vitamines. Poden ser blanques o de color i
es fan servir per fer melmelades, gelats, postres ... combina molt bé amb
formatges, amb fruits secs i per acompanyar carns, pernil salat, ...
Amb la proposta d'avui podem tenir-la envasada tot l'any i combinar-la en pastissos o amb formatges.
Dificultat
|
Mitjana
|
Temps
|
2 hores
|
Cost per pot
|
1€
|
Ingredients: (surten uns 6 pots mitjans de vidre) 2 kg. de
figues fresques, 600 grams de sucre (meitat blanc, meitat morè), el suc d’una
llimona, 6 claus d’espècie clavades en mitja llimona, 1 cullerada de postres de
canyella mòlta, un rajolí de brandi i un got d’aigua.
Necessitarem pots de
vidre amb tapa que tanquin bé, cassó gran.
- Netejar les
figues amb un drap. Tallar les puntes i tallar-les en 4 parts. Les apartem
en una cassola fonda amb pell i tot.
- Posem les
figues al foc i afegim el sucre, el suc d’una llimona
- Punxem les
espècies de clau en la pell de mitja llimona i ho afegim a la cassola, hi
posem també la canyella. Remenem i deixem coure tot uns 25 minuts a foc
mig. Ho anem remenant amb una cullera de fusta perquè no s’enganxi.
- Els últims
minuts hi afegim el brandi, traiem la mitja llimona amb els claus, deixem
refredar uns minuts i passem pel turmix.
- Quedarà una
melmelada força espessa, si la volem aclarir hi afegim aigua calenta i
remenem bé. Jo avui he afegit un got d’aigua (tres quartes parts) i m’ha
quedat amb una textura ideal. Hem de pensar que després quan refreda
espesseix una mica. Ara en calent ens va molt bé que estigui més “líquida”
per poder omplir els pots amb més facilitat.
- Omplim pots
de vidre ben nets i els posem al bany Maria a fer el buit com en anteriors
ocasions: els pots plens de melmelada ben tancats, els cobrim d’aigua
freda i a bullir, quan arrenqui el bull ho deixem coure uns 25 minuts,
parem el foc i deixem reposar tota una nit.
- L’endemà
traiem els pots de l’aigua, assequem amb un drap i marquem la data
(aquests pots de melmelada poden desar-se fins a un parell d’anys). Un cop
obert el pot (la tanca ha de fer el “clack” quan obrim, senyal que està
fet al buit bé) cal desar a la nevera.
|
tots els ingredients |
|
els dos sucres |
|
el suc de llimona |
|
netegem bé les figues amb un drap moll |
|
les figues a la cassola |
|
i aboquem els 2 sucres |
|
i el suc de llimona |
|
espolsem amb la canyella mòlta |
|
i coem durant uns 25 minuts a foc mig, anem remenant |
|
els últims 5 minuts un raig de brandi |
|
traiem la llimona amb els claus d'espècie |
|
i triturem bé |
|
cap al final hi afegim un got d'aigua calenta. |
|
i omplim els pots |
|
de 2 kg de figues això ens ha sortit, equival a uns 6 pots mitjans ! |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!