Menú

31 d’ag. 2015

Melmelada de figues 2015



Aquí tens una melmelada deliciosa que podem menjar damunt una torrada amb mantega o posar damunt un pastís de formatge.


Avui t’explico unes quantes cosetes sobre les figues. Saps que hi ha dos tipus de figueres? Les uníferes que només donen un fruït cap a finals d’agost, inicis de setembre i les verberes que donen a més a més un fruït cap a principis de juny: les breves, que són figues que no han acabat de madurar a finals d’estiu i es mantenen a l’arbre de forma latent fins l’any següent.
Les figues són una fruita que es consumeix fresca o assecada (per Nadal principalment). La figa fresca conté unes 80 kcal per cada 100 grams i en canvi la seca unes 250 kcal .
La figa fresca te molta quantitat d’hidrats i pocs greixos. És una fruita molt adequada quan es fa exercici físic. Afavoreix molt la digestió i és rica en minerals i vitamines. Poden ser blanques o de color i es fan servir per fer melmelades, gelats, postres ... combina molt bé amb formatges, amb fruits secs i per acompanyar carns, pernil salat, ... 
Amb la proposta d'avui podem tenir-la envasada tot l'any i combinar-la en pastissos o amb formatges. 

Dificultat
Mitjana
Temps
2 hores
Cost per pot
1€

Ingredients:  (surten uns 6 pots mitjans de vidre) 2 kg. de figues fresques, 600 grams de sucre (meitat blanc, meitat morè), el suc d’una llimona, 6 claus d’espècie clavades en mitja llimona, 1 cullerada de postres de canyella mòlta, un rajolí de brandi i un got d’aigua.
Necessitarem pots de vidre amb tapa que tanquin bé, cassó gran.
  1. Netejar les figues amb un drap. Tallar les puntes i tallar-les en 4 parts. Les apartem en una cassola fonda amb pell i tot.
  2. Posem les figues al foc i afegim el sucre, el suc d’una llimona
  3. Punxem les espècies de clau en la pell de mitja llimona i ho afegim a la cassola, hi posem també la canyella. Remenem i deixem coure tot uns 25 minuts a foc mig. Ho anem remenant amb una cullera de fusta perquè no s’enganxi.
  4. Els últims minuts hi afegim el brandi, traiem la mitja llimona amb els claus, deixem refredar uns minuts i passem pel turmix.
  5. Quedarà una melmelada força espessa, si la volem aclarir hi afegim aigua calenta i remenem bé. Jo avui he afegit un got d’aigua (tres quartes parts) i m’ha quedat amb una textura ideal. Hem de pensar que després quan refreda espesseix una mica. Ara en calent ens va molt bé que estigui més “líquida” per poder omplir els pots amb més facilitat.
  6. Omplim pots de vidre ben nets i els posem al bany Maria a fer el buit com en anteriors ocasions: els pots plens de melmelada ben tancats, els cobrim d’aigua freda i a bullir, quan arrenqui el bull ho deixem coure uns 25 minuts, parem el foc i deixem reposar tota una nit.
  7. L’endemà traiem els pots de l’aigua, assequem amb un drap i marquem la data (aquests pots de melmelada poden desar-se fins a un parell d’anys). Un cop obert el pot (la tanca ha de fer el “clack” quan obrim, senyal que està fet al buit bé) cal desar a la nevera.

tots els ingredients
els dos sucres
el suc de llimona

netegem bé les figues amb un drap moll

les figues a la cassola

i aboquem els 2 sucres

i el suc de llimona

espolsem amb la canyella mòlta

i coem durant uns 25 minuts a foc mig, anem remenant

els últims 5 minuts un raig de brandi

traiem la llimona amb els claus d'espècie

i triturem bé

cap al final hi afegim un got d'aigua calenta.

i omplim els pots

de 2 kg de figues això ens ha sortit, equival a uns 6 pots mitjans !











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!