Menú

1 de set. 2015

filet de porc amb salsa de figues



Fàcil
Temps
1h. 30’
Cost per ració
3€

Ingredients (per unes 5 persones):

Per la carn: 2 filets de porc (cadascun d’entre 300 i 400 grams), la salsa de figues (mirar la recepta aquí sota), 10 talls ben fins de cansalada (si és fumada, millor), oli d’oliva, pebre negre, sal i
Per la salsa de figues : mig kg de figues fresques i ben tendres, mitja ceba gran, nata per muntar (líquida, aproximadament uns 200 ml.), mig got de vi d’Oporto, maizena (per si de cas cal espessir), pebre negre, sal i oli d’oliva.
Per al guarniment: unes patates mitjanetes (comptem 2 patates petites per persona o una de gran)
Primer farem les patates d’acompanyament (a la papillot):
1)     Netegem les patates ben netes. He escollit unes patates petites.
2)    Posem el forn a escalfar a uns 240 graus (a dalt i a sota) i ...
3)    Posem les patates salpebrades, amb unes gotes d’oli i unes herbes aromàtiques al gust (per exemple unes branques de farigola o bé de romaní) i embolicades en paper d’alumini i deixem coure uns 60 minuts. Obrim per veure si estan, punxem amb una agulla de mitja i ... si cal posem una estona més, si no, reservem tancades per servir a taula calentes.

Després fem la salsa de figues:
1)    Netegem les figues, les pelem i les tallem a quarts. També les podem posar amb pell però prèviament les netegem bé amb un drap net humit.
2)   Piquem la ceba.
3)   En un cassó amb oli d’oliva sofregim la ceba durant uns minuts, hi afegim les figues i coem uns 5 minuts. Hi afegim l’’Oporto i deixem que redueixi, uns 15 minuts aproximadament i a foc lent.
4)   Afegim aigua (calculem la quantitat de salsa que volem, jo aquest cop hi he posat un quart de got d’aigua), salpebrem al gust i deixem coure una estona més.
5)   Triturem amb la batedora elèctrica. Ara veurem la textura que tenim i coem una estona més fins aconseguir l’espessor que volem. Si veiéssim que ens queda massa clareta ara és el moment d’afegir una cullerada de maizena i deixar coure fins que espesseixi. Aquesta última cocció l’hem de fer molt a poc a poc i anant remenant amb les varilles de muntar. Cap al final (uns 5 minuts) hi afegim la nata líquida.

I ara la carn:
1)    Salpebrem els filets de porc al gust. Passem per la planxa ben calenta amb un raig d’oli d’oliva els talls de cansalada i els apartem.
2)   Com coure un filet a la planxa?  Una de les claus és mantenir la temperatura de cocció ben alta i no deixar que s’abaixi. Posem la planxa al foc untada amb oli d’oliva. Hi posem la peça de carn i la coem a foc alt per tal d’enrossir-la. Anem donant voltes i se’ns anirà enrossint per fora. Després abaixem el foc per acabar de coure per dins. Anem donant voltes al filet per coure per tots els costats. La clau perquè quedi daurat per fora és mantenir la planxa oliosa, ben calenta i no aigualida. Malament si veiem que el filet comença a supurar bombolletes. Això vol dir que el filet comença a despendre massa aigua ... traiem la carn, assequem, raig d’oli i tornem a començar (si no hi ha el perill que se’ns “bulli” i que se’ns faci malbé perquè s’abaixa la temperatura de cocció). Si volem saber si està com ens agrada podem fer un petit tall en una punta i veure el punt de cocció. També podem usar un d’aquells termòmetres per carns, punxem i si al cap d’uns 30 segons puja a 60 graus és que  la carn ja està feta, al punt però no crua. Diuen que un filet molt fet a dins està a uns 70 graus i poc fet a uns 50 graus. A casa agrada la cansalada ben cruixent i la carn al punt tirant a feta (que no faci sang).  Alguns consells per la carn: treure-la almenys una hora abans de coure, escalfar moltíssim la planxa, assecar bé la peça de carn

Muntem el plat: com que ho tenim tot reservat i en calent...
En el plat hi col·loquem el filet de porc (amb la cansalada a sobre), al un costat hi posem salsa de figues i a l’altre les patates.


els ingredients

piquem la ceba

i sofregim

afegim les figues


afegim l'Oporto

ben cuit

passem pel turmix

i afegim la crema de llet a última hora

i ara les patates

tapades i cap al forn



fregim les carns

i muntem el plat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!