Tenir
en compte que necessitarem aproximadament unes 4 hores de feina, entre estones
de repòs, d’amassar, d’enfornar... Per tant, paciència, temps i molt amor, és
un pa molt agraït però necessita el seu temps.
Ingredients (per un pa d’uns 800 grams):400 grams de farina de força (per
fer pa), 12 grams de llevat fresc, 200 grams d’aigua, 100 grams de sobrassada, 70/80
grams de formatge ratllat (emmental), 5 grams de sal, 3 o 4 nous pelades i a
trossets.
1) Desfem
el llevat amb una mica d’aigua tèbia dins un bol petit.
2) En
un altre bol més gran hi aboquem la farina, la sal i la resta de l’aigua tèbia.
Ho treballem bé amb les mans perquè es barregi tot i quan estigui lligat hi
afegim la massa del bol petit (aigua i llevat).
3) Treballem
durant força estona fins que aconseguim una massa elàstica i ben lligada. En
aquest moment en fem dues porcions.
4) En
una hi barregem la sobrassada i la treballem fins que tot sigui una pasta
integrada.
5) En
l’altra porció hi afegim el formatge ratllat i les nous ben petites i la
treballem fins que estigui tot ben integrat. Costa força treballar-la, potser
per la textura de la sobrassada, s’enganxa molt (jo la posaria a poc a poc
primer per dins la massa)
6) Tapem
les dues masses amb un drap, cadascuna en el seu bol i les deixem reposar una
hora en un lloc tebi (pot ser damunt el marbre de la cuina si fa calor o dins
el forn una mica escalfat si fa fred). Les masses pujaran.
7) Fem
4 porcions de la de sobrassada i 5 de la de formatge.
8) I
ara muntarem el pa. Podem fer-ho dins un motlle quadrat o rodó o bé per lliure.
Tot dependrà de quina forma volem aconseguir. Pensem en els talls com aniran
per tal que surtin les “4 barres” del pa de sobrassada. Anirem unint les
porcions una de sobrassada amb la de formatge ajudant-nos d’una mica d’aigua
(ens anem mullant les mans mentre ho treballem). Totes nou porcions han de
tenir la mateixa llargària perquè totes juntes formin el pa de St.Jordi. Ja tenim el pa tot junt i el tapem i deixem
reposar una hora més. Nosaltres aquest cop hem agafat la massa “blanca” i l’hem
aplanat fins que ens ha quedat amb el tamany que volíem i pensant que serà
després el doble. Tallem 5 tires.
9) Mentre
posem el forn a escalfar a 180 graus. (amb un bol amb aigua)
10) Enfornem
el pa durant uns 40 minuts aproximadament (va molt bé posar-hi un bol amb aigua
per fer vapors)
11) El
traiem i deixem refredar.
Bon profit ! i Bon Sant
Jordi!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!