19 d’abr. 2013

Pa de Sant Jordi (sobrassada i formatge)



Tenir en compte que necessitarem aproximadament unes 4 hores de feina, entre estones de repòs, d’amassar, d’enfornar... Per tant, paciència, temps i molt amor, és un pa molt agraït però necessita el seu temps.
Ingredients (per un pa d’uns 800 grams):400 grams de farina de força (per fer pa), 12 grams de llevat fresc, 200 grams d’aigua, 100 grams de sobrassada, 70/80 grams de formatge ratllat (emmental), 5 grams de sal, 3 o 4 nous pelades i a trossets.

1)     Desfem el llevat amb una mica d’aigua tèbia dins un bol petit.
2)    En un altre bol més gran hi aboquem la farina, la sal i la resta de l’aigua tèbia. Ho treballem bé amb les mans perquè es barregi tot i quan estigui lligat hi afegim la massa del bol petit (aigua i llevat).
3)    Treballem durant força estona fins que aconseguim una massa elàstica i ben lligada. En aquest moment en fem dues porcions.
4)    En una hi barregem la sobrassada i la treballem fins que tot sigui una pasta integrada.
5)    En l’altra porció hi afegim el formatge ratllat i les nous ben petites i la treballem fins que estigui tot ben integrat. Costa força treballar-la, potser per la textura de la sobrassada, s’enganxa molt (jo la posaria a poc a poc primer per dins la massa)
6)    Tapem les dues masses amb un drap, cadascuna en el seu bol i les deixem reposar una hora en un lloc tebi (pot ser damunt el marbre de la cuina si fa calor o dins el forn una mica escalfat si fa fred). Les masses pujaran.
7)    Fem 4 porcions de la de sobrassada i 5 de la de formatge.
8)    I ara muntarem el pa. Podem fer-ho dins un motlle quadrat o rodó o bé per lliure. Tot dependrà de quina forma volem aconseguir. Pensem en els talls com aniran per tal que surtin les “4 barres” del pa de sobrassada. Anirem unint les porcions una de sobrassada amb la de formatge ajudant-nos d’una mica d’aigua (ens anem mullant les mans mentre ho treballem). Totes nou porcions han de tenir la mateixa llargària perquè totes juntes formin el pa de St.Jordi.  Ja tenim el pa tot junt i el tapem i deixem reposar una hora més. Nosaltres aquest cop hem agafat la massa “blanca” i l’hem aplanat fins que ens ha quedat amb el tamany que volíem i pensant que serà després el doble. Tallem 5 tires.
9)    Mentre posem el forn a escalfar a 180 graus. (amb un bol amb aigua)
10)  Enfornem el pa durant uns 40 minuts aproximadament (va molt bé posar-hi un bol amb aigua per fer vapors)
11)   El traiem i deixem refredar.

Bon profit ! i Bon Sant Jordi!


els ingredients ja mesurats



primer de tot treballem el llevat per la massa mare







ara fem la massa amb la farina, l'aigua i la sal


afegint-hi en últim lloc el llevat mare


treballem bé la massa, que quedi elàstica


en fem dues porcions


ara incorporem la sobrassada a la primera porció



tapem i deixem reposar

tallem les nous



afegim el formatge ratllat i les nous


la segona porció a reposar


aplanem la massa per fer-ne les tires




cinc tires "blanques"

quatre tires "roges"


anem unint les tires mullant-nos els dits amb aigua

treballant bé cada unió i fent el pa tira per tira



preparat per enfornar !



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!