25 de maig 2014

Pollastre amb cireres fresques en almívar


I ara us parlaré de la sajolida,
un dels ingredients d'aquest pollastre. Prové d'un petit arbust i te un sabor picant i fortet.
Es fa servir per condimentar les olives (te antioxidants) però en aquest cas la farem servir per al nostre pollastre amb cireres. També es pot fer servir com a substituta de la sal, per tant, a tenir en compte per salar menys els aliments.





Aquest pollastre el vaig cuinar ahir per a la meva família, venien a collir cireres i a viure una mica l'ambient de festa del poble. Es cuina de la manera tradicional, a poc a poc, al forn, i traient la safata del forn i donant-li la volta al pollastre. La primera cocció és fa una mica més alta i després s'abaixa el forn fins a 160 graus.

Ingredients per a 4 persones: 1 pollastre tallat a octaus, uns 400 grams de cireres,  per l’almívar: uns 400 ml d’aigua i 150 grams de sucre. Una cullerada de mel, oli d’oliva, mig got de vi negre, sal, pebre negre i sajolida 
En aquest cas he escollit unes cireres ben vermelles i fortes perquè queden més bé un cop cuites amb la carn.

Primer farem les cireres en almívar: traiem cues i pinyols, en un pot barregem l’aigua i el sucre i ho portem a coure, quan bulli hi afegim les cireres i les deixem coure uns 5 minuts a foc lent. Deixem el pot fora del foc fins que es refredi tot. Jo tapo l'olla perquè s'impregni més tot de les olors i les aromes.

Per al pollastre

1)     Posem el forn a escalfar a uns 200 graus de dalt i sota
2)    Posem el pollastre salpebrat (molt poca sal) en una safata per anar al forn untada amb oli d’oliva. Espolsem sajolida per sobre.  Posem la pell tocant la base de la safata.
3)    Coem el pollastre a 200 graus uns 15 minuts aproximadament.
4)    Traiem del forn ( l'abaixem a 160 graus), hi afegim el vi (amb la mel barrejada) i girem tots els talls perquè la pell quedi mirant cap a dalt. Ara amb el forn més baix (160 graus) el courem una hora i quart aproximadament (85 minuts), el girem 3 o 4 cops durant aquesta segona cocció. 
5)    Els últims 15 minuts hi afegim les cireres. Podem afegir-hi almívar si veiem que queda amb poc suc. En el meu cas amb el vi va haver-n'hi prou però vaig afegir unes cullerades d'almívar per sobre el pollastre quan el treia per girar-lo. El pollastre queda molt tendre per dins i amb una crosta forta per fora. El servim calent. 


Bon profit !


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!