Ingredients per al farciment:
el més bàsic és el tomàquet natural ratllat o triturat, formatge com
mozzarella, altres com pernil dolç o salat, pinya, olives, tomàquets cherry o
dels altres, tonyina, pebrot escalivat, ...
I més coses...
Recordar, no posar en contacte mai el llevat amb la
sal directament ja que podríem “tallar” l’efecte del llevat. En canvi podem
afegir sucre o mel al llevat ja que això ajudarà a la seva fermentació. Per
tant, la sal directament a la massa amb la farina.
Oli picant: el podem fer així, en
un pot de vidre hi poso l’oli d’oliva, unes boletes de pebre negre, unes fulles
de llorer, unes branquetes de farigola, pebre vermell, bitxo (que li donarà el
toc més picant) (si no caiena). Ho deixo reposar uns quants mesos (com a mínim
un parell de mesos o més).
A tenir en
compte:
Les farines sense gluten
es torren per fora més ràpidament, cal vigilar que no quedin torrades de
fora i poc fetes de dins. Podem tapar amb film transparent al principi de la
cocció i treure’l per acabar de daurar-les .
Mirem de no tenir
farines amb gluten a la vora ja que es poden contaminar. Si volem
treballar amb els dos tipus de farina (amb i sense gluten) millor treballem
primer la massa sense gluten amb tot net i posteriorment apartem i treballem la
següent massa.
Si barregem diverses
farines sense gluten millor tamisar-les perquè quedin ben barrejades.
Ingredients per la massa: 250 grams de farina sense gluten , 150 grams
d’aigua, 5 grams de llevat fresc, 2 grams de sal i 1 cullera d’oli d’oliva.
La
farina l’he comprat al super Mercadona on hi ha diversos productes sense
gluten. Un apunt: si cuinem per persones amb celiaquia no compreu la farina en
algun d’aquests llocs a granel ja que la farina sense gluten podria estar contaminada
per què la gent utilitza els cullerots de servir-se indistintament. Així doncs
producte envasat, per més seguretat.
El
llevat fresc no porta gluten.
Farem
la massa així:
1) Dissolem el llevat en l’aigua tèbia en una tassa.
2) En un bol on treballarem la massa hi posem tota la
farina i al centre hi fem un forat. Hi afegim l’aigua amb el llevat dissolt i
ho treballem. Veurem que al principi costa que es formi una massa compacta però
finalment afegint l’oli (i el polsim de sal) i una mica més d’aigua tèbia he
aconseguit una massa unida, fina, compacta i elàstica.
3) Deixem reposar la bola de pizza una horeta tapada
amb un drap. Jo l’embolico en un drap gran lleugerament untat amb oli i tapo
sense apretar comptant que augmentarà de tamany. A l’hivern ho poso dins el
forn a 30/35 graus.
4) Ara bé com estirar la massa. No podem fer servir el
rodet de fusta ja que tendeix a trencar-se. Millor treballar-ho amb les mans.
Anar aplanant i donant la forma a poc a poc. Estirem la massa damunt una safata
d’anar al forn (damunt paper per forn)
5) Deixem reposar tapat una estona, quan hagi
augmentat de tamany aplanem una mica més amb les mans i deixem el gruix que
nosaltres volem. En el meu cas vaig fer una pizza gruixuda, tipus pa, tova per
dins i cruixent per fora. I anem a farcir amb els ingredients que vulguem i al
forn uns 12/15 minuts vigilant que no se’ns torri massa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Agraïda per la teva aportació !!!