28 de febr. 2014

Pizza sense gluten





Una mica d’introducció per les pizzes de tots tipus:

Ingredients per al farciment: el més bàsic és el tomàquet natural ratllat o triturat, formatge com mozzarella, altres com pernil dolç o salat, pinya, olives, tomàquets cherry o dels altres, tonyina, pebrot escalivat, ...

I més coses...
Recordar, no posar en contacte mai el llevat amb la sal directament ja que podríem “tallar” l’efecte del llevat. En canvi podem afegir sucre o mel al llevat ja que això ajudarà a la seva fermentació. Per tant, la sal directament a la massa amb la farina.
Oli picant: el podem fer així, en un pot de vidre hi poso l’oli d’oliva, unes boletes de pebre negre, unes fulles de llorer, unes branquetes de farigola, pebre vermell, bitxo (que li donarà el toc més picant) (si no caiena). Ho deixo reposar uns quants mesos (com a mínim un parell de mesos o més).

A tenir en compte:
Les farines sense gluten es torren per fora més ràpidament, cal vigilar que no quedin torrades de fora i poc fetes de dins. Podem tapar amb film transparent al principi de la cocció i treure’l per acabar de daurar-les .
Mirem de no tenir farines amb gluten a la vora ja que es poden contaminar. Si volem treballar amb els dos tipus de farina (amb i sense gluten) millor treballem primer la massa sense gluten amb tot net i posteriorment apartem i treballem la següent massa.
Si barregem diverses farines sense gluten millor tamisar-les perquè quedin ben barrejades.

Ingredients per la massa: 250 grams de farina sense gluten , 150 grams d’aigua, 5 grams de llevat fresc, 2 grams de sal i 1 cullera d’oli d’oliva.
La farina l’he comprat al super Mercadona on hi ha diversos productes sense gluten. Un apunt: si cuinem per persones amb celiaquia no compreu la farina en algun d’aquests llocs a granel ja que la farina sense gluten podria estar contaminada per què la gent utilitza els cullerots de servir-se indistintament. Així doncs producte envasat, per més seguretat.
El llevat fresc no porta gluten.

Farem la massa així:

1)     Dissolem el llevat en l’aigua tèbia en una tassa.
2)    En un bol on treballarem la massa hi posem tota la farina i al centre hi fem un forat. Hi afegim l’aigua amb el llevat dissolt i ho treballem. Veurem que al principi costa que es formi una massa compacta però finalment afegint l’oli (i el polsim de sal) i una mica més d’aigua tèbia he aconseguit una massa unida, fina, compacta i elàstica.
3)    Deixem reposar la bola de pizza una horeta tapada amb un drap. Jo l’embolico en un drap gran lleugerament untat amb oli i tapo sense apretar comptant que augmentarà de tamany. A l’hivern ho poso dins el forn a 30/35 graus.
4)    Ara bé com estirar la massa. No podem fer servir el rodet de fusta ja que tendeix a trencar-se. Millor treballar-ho amb les mans. Anar aplanant i donant la forma a poc a poc. Estirem la massa damunt una safata d’anar al forn (damunt paper per forn)
5)    Deixem reposar tapat una estona, quan hagi augmentat de tamany aplanem una mica més amb les mans i deixem el gruix que nosaltres volem. En el meu cas vaig fer una pizza gruixuda, tipus pa, tova per dins i cruixent per fora. I anem a farcir amb els ingredients que vulguem i al forn uns 12/15 minuts vigilant que no se’ns torri massa.
6)    En aquest cas hi he posat un llit de tomàquet triturat, unes rodanxes de mozzarella, uns tomàquets “cherri”, orenga mòlta, oli d’oliva i sal i mozzarella ratllada per acabar.



els ingredients




farina sense gluten

el llevat sense gluten



disolem el llevat amb l'aigua, com sempre

una mica de sucre ajuda


aboquem el llevat a la farina

treballem  la massa

afegim oli que amoroseix la massa


fins que tinguem la textura més elàstica i fina



tapem amb un drap


la massa ha crescut



aplanem amb compte ja que es trenca amb facilitat

tapem i deixem descansar una mica més

preparem els ingredients...

tomàquet natural triturat, mozarel·la


tomàquets cherry, orenga i

formatge ratllat tipus mozarel·la



bon profit!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Agraïda per la teva aportació !!!